VrouwDebuutPrijs 2010

De belangrijkste uitgeverijen van fictie in Nederland en Vlaanderen nomineerden ruim vijftig boeken van vrouwelijke debutanten van 2008 en 2009. Wethouder van Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte Mary-Ann Schreurs van Eindhoven reikte op 12 december 2010 voor de 6e keer de Vrouw & Kultuur DebuutPrijs uit aan

Suzanna Jansen voor Het Pauperparadijs, uitgegeven bij Balans

SUZANNA-JANSENSuzanna Jansen (Amsterdam, 1964) is journalist. Ze volgde een balletopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie van 1983 tot 1985 en maakte daarna de overstap naar de studie Communicatie aan de HEAO in Utrecht. Ze woonde en werkte als correspondent in Moskou en schreef eerder voor onder meer De Morgen, NRC Handelsblad, Trouw, HP/deTijd en Opzij. Een aantal reportages verscheen in de bundel De Pronkspiegel, uit de reeks Literaire Juweeltjes van Bruna.

Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis
Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert koste wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis. Maar is dat werkelijkheid of mythe? Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen stuk Nederlandse geschiedenis: een uniek heropvoedingsexperiment in de Drentse nederzetting Veenhuizen, waaraan haar voorouders zijn blootgesteld.

foto Rob Zoutberg

Eervolle vermelding voor LAURA BROEKHUYSEN voor Twee linkerlaarzen uitgave Querido

Broekhuysen-LauraLaura Broekhuysen (Zutphen, 1983) studeerde viool bij Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam. Parallel hieraan volgde zij gedurende anderhalf jaar de studie Writing for Performance aan de theaterfaculteit in Utrecht. Op negentienjarig leeftijd publiceerde zij het jeugdboek Zand erover, dat een eervolle vermelding kreeg van de Zoenjury. Haar debuut voor volwassenen, Twee linkerlaarzen, verscheen in 2008 en werd genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2009. Gesteund door het Fonds voor de Letteren werkt zij aan haar nieuwe roman Hellend vlak, die in 2011 zal verschijnen.

Twee linkerlaarzen
Juul en Marijn, twee opgroeiende meisjes, zijn hartsvriendinnen van rond de dertien. Ze houden van rennen en van languit liggen in het gras. In de kas van Juuls overleden moeder bewaren ze hun verzamelingen: lievelingswoorden, glibberige dingen, dansjurken. Hun rituelen en gesprekken geven inzicht in die vriendschap. Juul en Marijn groeien op en gaan van het verzamelen van vlinders en stukjes glas naar stiekem Baileys drinken en zoenen met jongens in de schuur. En eigenlijk willen ze liever klein blijven. Als Marijn de liefde ontdekt, raakt hun wereld verstoord en behoort hun kindertijd plotseling tot het verleden.

Foto: Leo van der Noort

Klik hier voor juryrapport

Geurts-Elke-KekeElke Geurts (Heijen, 1973) studeerde dramaschrijven en literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Met het korte verhaal ‘Vrouw Linsen’, werd ze de eerste winnaar van de verhalenwedstrijd Duizend Woorden van de VPRO. Haar eerste verhalenbundel werd door het NRC Handelsblad verkozen tot een van de beste boeken van 2008 en won De Nieuw Proza Prijs 2008 van de gemeente Venlo. Daarna volgde de verhalenbundel ‘Lastmens’ (2010).

Het besluit van Dola Korstjens (Nieuw Amsterdam)
De werkelijkheid verandert voortdurend. Ook in de verhalen van Elke Geurts. Haar personages doen pogingen greep te krijgen op de realiteit en er invloed op uit te oefenen. Maar zodra ze alleen al een besluit nemen, blijkt alles anders te gaan dan ze dachten. Of gehoopt hadden. Wat gebeurt er als de werkelijkheid telkens door je vingers glipt?
foto www.kekekeukelaar.nl

Pia-de-JongPia de Jong (Roermond, 1962) studeerde Nederlands en psychologie in Utrecht, werkte als organisatieadviseur in de Verenigde Staten en Nederland en heeft een eigen praktijk op het gebied van coaching en consultancy. Ze was jurylid van de Opzij Literatuurprijs en van de Piet Paaltjens Schrijfwedstrijd. Ze schreef eerder korte verhalen. Twee van haar korte verhalen wonnen de Duizend woorden schrijfwedstrijd. Lange dagen kreeg Gouden Uil prijs van de lezer in 2009. Ander werk: kinderboek Arthur en de blauwe vogel (2008) en roman Dieptevrees (2010).

Lange Dagen (Prometheus)
De veertienjarige Eva wil het liefst met haar familie naar een mediterraan vakantieoord, maar haar vader heeft andere plannen. Hij neemt zijn gezin mee op wandelvakantie in Lapland, met niets anders dan tenten, rugzakken, eindeloze natuur en elkaar. In de leegte van de Laplandse bossen raakt Eva verstrikt in een cirkel van liefde voor en afhankelijkheid van haar vader, die door de meedogenloosheid van de omringende natuur alleen maar wordt versterkt.

foto Marcel van Driel

Franca TreurFranca Treur (Meliskerke, 1979) studeerde Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Ze schrijft voor NRC Handelsblad en nrc.next. Treur won in 2006 met Maak iets van je leven! Maar wat? een essaywedstrijd die uitgeschreven was door Contrast Magazine en nrc.next met het thema ‘Macht en onmacht’. Ze won de Selexyz Debutantenprijs 2010.

Dorsvloer vol confetti (Prometheus)
Katelijne groeit op in een strenggelovig Zeeuws boerengezin. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. De gesprekken aan tafel gaan dan ook grotendeels aan haar voorbij en Katelijne laat zich meeslepen door verhalen. Familieverhalen,dorpsroddels, Bijbelverhalen, bekeringsgeschiedenissen. Ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het leugens zijn die haar maar afhouden van de Waarheid. Ze merkt dat haar eigen woorden grote gevolgen hebben voor haar familie.

foto Bob Bronshoff

Jury

- Lidy Lathouwers (voorzitter) freelance manager publiciteit & marketing.
- Diana Chin-A-Fat, literatuurrecensent bij het Algemeen Dagblad. Daarnaast tekstconsultant vanuit haar bureau Parole Frivole.
- Joke Rijniers-Verdonk, begeleidster leeskringen. Ze geeft lezingen over literatuur en was docent Nederlands bij het Augustinianum in Eindhoven.

Sponsors Vrouw & Kultuur DebuutPrijs 2010
Hoofdsponsor van de prijs is de Rabobank Eindhoven-Veldhoven. Een aantal leden van Vrouw & Kultuur sponsort de overige organisatiekosten.

Shortlist 2010
clip_image012 clip_image014 clip_image016 clip_image018 clip_image020

Longlist 2010
Anke Scheeren De mooiste dagen zijn het ergst Nw Amsterdam
Anne Baaths Dochters van Europa Davidsfonds
Elke Geurts Het besluit van Dola Korstjens Nw Amsterdam
Ellen Heijmerikx Blinde wereld Nw Amsterdam
Els Launspach Messire (incl. Richard III) Atlas
Franca Treur Dorsvloer vol confetti Prometheus
Gaby Crince Le Roy De vrouw die niemand zag Prometheus
Hannah Buenting Honderd woorden voor grijs Querido
Hannah van Munster De trompetboom v.Oorschot
Hilde Keteleer Puinvrouw in Berlijn Vrijdag
Janneke van der Horst Ik weet hoe jongens huilen Nw Amsterdam
Jolien Janzing Grammatica van een obsessie Arbeiderspers
Khadija Arib Couscous op zondag Balans
Laura Broekhuysen Twee linkerlaarzen Querido
Mariëtte Haveman De foto van Faye Finsbury Cossee
Nicole Montagne Souvenir Cossee
Pia de Jong Lange dagen Prometheus
Simone Lenaerts Zeewater is zout, zeggen ze De Geus
Suzanna Jansen Het pauperparadijs Balans
Vera Marynissen Ingewikkeld kind Querido

Eerdere winnaars van de Vrouw & KultuurDebuutPrijs
2008: ‘In de zon kijken’ van Anne Provoost
2006: ‘Zwartzuur’ van Anneloes Timmerije
2004: ‘Slaap’ van Annelies Verbeke
2002: ‘Met onbekende bestemming’ van Maya Rasker
2000: ‘In de ogen van mijn broer’ van Lisa de Rooy